De kracht van aanraking en massage in de zorgsector

In samenwerking met Pasform

 

Lesgever : Andrée Borguet

 

 Uur : 9u30 – 16u30
 

Prijs : 325 Voor de reeks van vier dagen incl. lunch en materiaal

 

Inschrijven bij : : Pasform www.pasform.be

 

Data : 4 dinsdagen , telkens van 9u30 tot 16u30, 11/02, 17/03, 21/04 en 12/05

Voor wie :

Voor begeleiders van mensen met een beperking die openstaan om tijdens een intensief traject te onderzoeken hoe ze de kracht van aanraking en massage (nog meer) kunnen inzetten op de werkvloer. Ervaring met massage is niet vereist. Wel belangrijk is een open, onderzoekende houding  naar aanraking en massage toe en een bereidheid hiermee op de werkvloer aan de slag te gaan.

 

Waarom?

Aanraking is een basisbehoefte. Liefdevol en respectvol aangeraakt worden is levensnoodzakelijk om een gelukkig en gezond leven te hebben, zich goed in zijn vel te voelen en een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Het is niet altijd evident om in de setting van een zorgvoorziening op een gepaste manier antwoord te bieden op deze behoefte. Er is nood aan gepaste vormen van aanraking en massage die aangepast zijn aan de zo eigen noden van deze doelgroep en die vlot kunnen geïntegreerd worden in de dagelijkse zorg.

Dit traject wil aan deze nood tegemoet komen met een aangepast programma.


Inhoud :

Een jaartraject dat bestaat uit 4 volle dagen in eenzelfde groep. In de vertrouwdheid  van deze vaste groep wordt er gestart met het kijken naar de aanrakingen die er in de dagelijkse zorg al zijn en onderzocht hoe die dagelijkse,  zorgende aanrakingen bewuster en nog kwaliteitsvoller kunnen worden. Daarna worden er verschillende eenvoudige massagevormen aangeleerd die goed toepasbaar zijn bij mensen met een beperking in de setting van een zorgsituatie. Je krijgt zo een breed gala van massagemogelijkheden zodat er voor elke bewoner een massage op maat kan samengesteld worden. Je leert ook hoe je  aromatherapie praktisch kan toepassen in de zorg en het kan gebruiken om je aanrakingen en massages nog te verdiepen. Tussen twee lesdagen in word je uitgenodigd met oefenopdrachten aan de slag te gaan in jouw werksetting en hiervan de volgende lesdag verslag uit te brengen. Zo leren we uit elkaars ervaring en kunnen we elkaar inspireren

 

 

Programma :

Dag 1:

 • Kennismaking met elkaar en elkaars doelgroep.

 • Aanraking als kracht in de zorgsector : Belang, gevolgen, taboes, zorg voor jezelf in het aanraken, grenzen…

 • Bewust stilstaan bij de aanrakingen die er in de dagelijkse zorg al zijn.

 • Oefeningen in het bewust aanraken en in het verbeteren van de kwaliteit van de aanraking.

 • Kennismaken met polariteitsmassage: een wetenschappelijk onderbouwde manier van je handen neerleggen die de contacten in de dagelijkse zorg zullen versterken en verdiepen.

 • Korte afstrijkmassage voor dagelijks gebruik

Dag twee:

 • (Rol) stoelmassage : Hoe kan je iemand masseren die in een rolstoel zit of op een gewone stoel plaatsneemt. Je leert eenvoudige bewegingen om over de kledij heen hoofd, nek, schouders, rug en armen te masseren.

 • Handmassage : Makkelijk inzetbare massage die je overal en bij iedereen kan toepassen in verschillende houdingen. We leren veel verschillende bewegingen op de handen zodat je die grepen kan uitkiezen die best passen bij de handen die je masseert.

Dag drie

 • Aromatherapie:  Praktisch toepassen  tijdens baden, massages en als verstuiver in de ruimte. Je leert hoe je aromatherapie veilig kan inzetten en wanneer je welke etherische olie kiest.. We bespreken een aantal erg bruikbare aroma’s en maken een badzout, een roomspray en een massage-olie.

 • Voetbad en voetmassage : We proberen één en ander uit met een voetbad met aromatisch badzout en een voetmassage met aromatische olie.

 

Dag vier

 • Vlindermassage en meridiaanmassage : Dit zijn vlinderzachte, energetische massages, ideaal bij mensen voor wie de gewone massage niet kan o.v. kanker, hartproblemen, of bij mensen met erge pijn of op hoge leeftijd

 • Integratie: Iedereen brengt een casus in en we zoeken samen voor die persoon de meest geschikte massagevorm en eventueel een aangepast aroma.

 • Evaluatie en uitreiking getuigschrift