Mijn achtergrond

 

Hallo

 

Ik ben Paul Hillaert, gehuwd, vader van een dochter en opa van 2 kleinkinderen. Van opleiding ben ik psycholoog; en ik interesseer mij uiteraard ook erg in allerlei raakvlakken van de psychologie, in alles wat een mens doet handelen zoals hij handelt. En dit zowel vanuit psychisch, fysiek als spiritueel oogpunt. Vandaar ook de belangstelling voor yoga, denk ik.

 

Mijn eerste boekje  over yoga kocht ik toen ik 15 jaar was en ik was blijkbaar meteen verkocht . Een paar jaar later  mijn eerste yogales. Doorheen de jaren die volgden had ik het geluk via  verschillende yogadocenten diverse yoga-stijlen te leren kennen: zo o.a.Iyengar-stijl bij Alexis Simon ( Iyengar Yoga Study Center) en  YinYoga bij  Myriam Itota (Body Yoga Life studio , Brussel).

 

Jos Coppens (YogaStudio Perpleks) was bereid om meer dan 3 jaar mijn yoga-mentor te zijn, bij wie ik o.a. kennis maakte met JnanaYoga en van wie ik  ook leerde om yogalessen op te stellen.

 

Paul Meirsman (Yogaschool Yogasantih , Gent), was vervolgens gedurende 4 jaar de leraar bij wie ik het volledige opleidingsprogramma (>500 lesuren) kon doorlopen, dat ik ervoer als een integratie van alles wat ik tot dan toe geleerd had en waardoor ik het diploma van yogaleraar kon behalen dat erkend is door de Belgische en Europese Yogafederatie.

Intussen kreeg mijn eigen yoga-praktijk, Yoga Mudra, door al deze invloeden,  stilaan een eigen karakter. Met een eigenheid die wellicht ook mee vorm kreeg door de jaren zenmeditatie o.l.v. een geautoriseerde zenmeester. Aan hem dank ik filosofische en spirituele  verdieping en de opstap naar studie van Mindfulness. Hier en nu, met beide voeten op de grond en zonder “zweverigheid” .

 

Yoga is  niet alleen kennis, die nooit volledig voltooid is, maar vooral ook een levenswijze . Daarom volg ik graag o.m. alle studieweekends van de Yogafederatie en elke week de inspirerende yogalessen bij mijn huidige leermeester Jacques Gheysen (Swami Satyam Majnu) van Panta Rei in Houwaart.

Ik ben Paul Hillaert, gehuwd, vader van een dochter en opa van 2 kleinkinderen.

Mijn missie

Yoga is voor iedereeen

Wanneer men het hier in het Westen over yoga heeft bedoelt men hatha yoga. Dat is dan ook basis van onze yoga . Er zijn onder die gemeenschappelijke noemer nog een aantal verschillende stijlen, met elk hun eigen accenten. Opleiding bij 2 docenten (J.Coppens en P. Meirsman), beiden gevormd in de Viniyoga-stijl, hebben mijn kijk op yoga vanzelfsprekend sterk beïnvloed.  De viniyoga-stijl hebben we te danken aan T. Krishnamacharya , die terecht de “vader van de moderne yoga “ wordt genoemd en aan zijn opvolger T.K.V. Desikachar.   Viniyoga  hecht niet alleen zeer veel belang aan het synchroniseren van ademhaling en beweging, maar staat vooral voor het  principe dat de yoga moet aangepast worden aan de beoefenaar en niet omgekeerd. Vandaar het devies “yoga is voor iedereen”, voor jong en oud, sterk of zwak, lenig of niet, … . Want , om het met  Paul Meirsman te zeggen, “Niet de vórm maar de fúnctie van de oefening is belangrijk. “  Daarom worden houdingen (asana’s) , wanneer nodig en wenselijk, met  de geschikte aanpassingen, modificaties  toegankelijk gemaakt voor de individuele beoefenaar. Of we maken (tijdelijk) gebruik  van hulpmiddelen: bv. een kussen, yogablok, stoel, opgevouwen deken, … . Hier is o.a. ook de invloed merkbaar van de Iyengar-yogastijl

 

Yoga Mudra

Jarenlang, verschillende yogadocenten, eigen yoga-beoefening en ervaring als lesgever hebben hun sporen nagelaten in vorm en de wijze waarop ik deze kennis nu kan delen. Daardoor heeft mijn eigen yogapraktijk, Yoga Mudra , blijkbaar langzaam een eigen karakter gekregen, dat nog voortdurend evolueert met nieuwe inzichten (bv. vanuit Natural Movement Yoga). Ik ben de leerkrachten dankbaar die ons ook  tolerantie toonden t.o.v. andere yogavormen en -stijlen (voor zover die verder bouwen en teruggaan op de oorspronkelijke traditie): Yin yoga, Kundalini yoga, … . Maar ook jarenlange geautoriseerde begeleiding in meditatie drukte zijn stempel , leidde naar spirituele verdieping en naar Mindfulness , naar het belang van hier en nu zijn, niet weg te denken uit yoga.

 

Coachend

Ook Jef Clement (Center for Selfmanagement) , bij wie ik de opleiding tot coach volgde, heeft zijn sporen nagelaten. Ik zal bv. niet enkel een yogahouding beschrijven , ze demonstreren, maar ik geef de leerlingen ook graag voldoende  ruimte  om zichzelf te ontdekken.  Leerlingen worden bij voorbeeld uitgenodigd om (aangeboden) variaties op de houdingen te proberen, naar hun eigen lichaam te luisteren en  de vorm te vinden die op het moment bij hen past.  Ik vind het belangrijk dat  leerlingen, hoever ze ook gevorderd zijn in de beoefening, weten dat waar ze op dat ogenblik staan in orde is.  Yoga is een reis, het is geen eindbestemming.  Het gaat er niet enkel om dat je met gestrekte benen je tenen kan raken, maar om alles wat je leert eer je zover bent.

Een coachende begeleiding  draagt er toe bij dat leerlingen van binnen uit versterkt worden in wat ze zijn (waarvoor men tegenwoordig de term “empoweren “ gebruikt) . Mee hier door  heb ik 2 leerlingen (Tine Bressinck en Caroline Petitjean) zien groeien , de stap zien zetten naar een erkende opleiding en zelf yogales geven. Een mooiere beloning kan men zich als leraar niet wensen.

Get social with us!
Stuurgroep Centrum Levenspad​

centrumlevenspad@gmail.com

​​​

© 2021 Centrum Levenspad

  • Facebook Clean Grey
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now